Släkten Vingren

Kort levnadsbeskrivning över Ruben Vingren

Föddes den 11/8 1919 i staten Para i Brasilien. De första åren var han med sina föräldrar i Brasilien och fick väl delta så mycket det gick. Han lärde sig spela piano vilket han vidareutvecklade under hela sitt liv. 1933 så dog hans far vilket kom att påverka hela familjen. Familjen kom att leva ett väldigt oroligt liv i Sverige då Modern Frida blev intagen på Långbro sjukhus.

Enligt de uppgifter jag har så studerade Ruben upp till gymnasienivå på Palmgrenska skolan i Stockholm. Han klarade inte sin studentexamen utan bestämde sig tidigt för att gå ut på fältet. Orter som han varit på är Gagnef i Dalarna och Söderköping. Sedan blev han andrepastor i Karlshamn där han också mötte sin blivande Hustru Birgit Ny.

Under krigsåren var han förlagt i Norrland vilket gjorde att han även senare ogillade kallt väder. Vad jag vet om hans ungdomstid är att Ivar hans bror och Nils Wågsjö brukade spela på en del bröllop. Han utvecklade sitt pianospel och gick i lära för en professor Orleansky. Även under senare år studerade han harmonilära och har även fått en körsättning till predikantkören utgiven. Under alla år studerade han och kompletterade sina gymnasiebetyg samt läste in en teol kand på teologiska högskolan i Stockholm. Han avstod de ämnen som krävdes för att bli prästvigd. Vet alltså inte om han avlade någon examen.

 Ruben gifte sig 1949 med Birgit och de fick en första dotter Eva den 21/2 1950. Under den här tiden arbetade Ruben som Pastor/sångledare och pianist i församlingen i Karlshamn. Familjen fick sitt första hem ute i Vägga en biten från centrum av Karlshamn. Familjen fick under denna tid sitt andra barn Gunnar som föddes den 23/1 1952. När Gunnar var ca två år flyttade familjen till Vetlanda i Småland där Ruben gick in i liknande arbetsuppgifter i den nybyggda Pingstkyrkan. Här fick han även fungerar som ledare för församlingens blåsorkester. Familjen bodde i en två i ett nybyggt område på ringvägen.

 Under 1957 flyttade familjen till Tumba där Ruben blev församlingens föreståndare. Han fick också förmånen att få åka med predikantkören till Amerika vilket gjorde stort intryck på omgivningen vid denna tidpunkt. På den tiden hade församlingarna ofta tjänstebostad och familjen fick flytta in i en villa på Drottningvägen i Tumba till en kostnad av 150 kr permånad. Telefonnumret dit var 0753/30406. 1960 skaffade familjen sig en TV vilket var väldigt märkvärdigt till en kostnad av 1000 kr. Familjen kom att utvidgas med ytterligare två barn först Bo 22/11 1959 och sedan Barbro den 5/4 1964.

Under åren har familjen haft tillgång till olika bilar. Den första bilen var en Cheva av äldre modell som familjen delade med Birgits bror Eskil. 1953 köpte man sig en Volvo Pv 444. den avbetalade man på under 10 års tid varefter man köpte en Volvo Amazon vit med vinrött tak. Den var inte så bra då den varit körskolebil och familjen köpte sedan en vit Volvo 142.

Familjen flyttade till Salemstaden 1969 och 1971 den 8/8 dog Ruben efter ett halvår av mag-tarmcancer. Liknande sjukdom som båda hans föräldrar hade avlidit i. När Ruben kom till Tumba var det lite av ett återvändande till ungdomstiden och storstaden. Under årens lopp var det många läger för ungdomarna som ordnades tillsammans med city pingstförsamling och Södermalms fri församling. Tiden i Tumba var väl inte alltid så lätt. En konflikt i församlingen gjorde att Ruben och en majoritet av äldstekåren valde att lämna och Ruben avslutade sin Pastorsgärning. I samband med sjukdomen fick de som gjort fel be om förlåtelse vilket ledde till en ny tid för församling i Tumba. 

Ruben hade många strängar på sin lyra och undervisade i religionsämnet i skolan i Salemstaden samt hade tidigare under några år åkt runt och gjort ortsnummer för tidningen Dagen. De utgjorde en stor inkomstkälla för tidningen vid denna period.

Ruben hade ett rikt kontaktnät och familjen tillbringade många semestrar på olika tältmötesveckor. Ruben talade och sjöng och familjen kunde bada dagtid. Platser som besöktes var Korsberga, Mönsterås, Visby och Öland

Höjdpunkterna under året brukade vara när släkten träffades hos Margit Kullström och man fick rapporter från hela världen. Det fanns nog alltid en längtan ut till Sydamerika och Ruben och Birgit understödde Ivar i samband med att han for ut till Sydamerika som missionär.

Gunnar Vingren (son till Ruben)

den 14 augusti 2011 

Du som vill bidra med information kontakta gärna  Bosse Vingren via mail bossetrombon@hotmail.com . Alla som skrivs på denna sida är skyddat material enligt upphovsrättslagen och personuppgiftslagen. Citat får användas i ringa omfattning. All annan användning är förbjuden. Vi vill som sagt berätta vår historia och vi vill inte att den ska felciteras eller användas i kommersiella eller bedrägliga syften.   

Ansvarig utgivare: Bo Vingren. Redaktörer: Alla Vingrenar som tillhör släkten. Webmaster: Bo Vingren. Kontakt: bossetrombon@hotmail.com

              Sverige - Kina - Brasilien